logo zelfgeplukt

Welkom op Landgoed Mookerheide

Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je Landgoed Mookerheide. Het jugendstil jachtslot springt het meest in het oog, daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. De historische kassen en tuinen, waar vroeger de nonnen groenten, fruit en bloemen verbouwden. Nu telen vrijwilligers van Natuurmonumenten er groenten en kun je een vers boeket bloemen plukken bij Zelfgeplukt. Vanaf de tuin wandel je zo natuurgebied Mookerheide in.

 

Restauratie Jachtslot Mookerheide
Wanneer je de lange laan naar boven rijdt, openbaart zich het bijzondere jachtslot van Landgoed Mookerheide. Onlangs werd het slot volledig gerestaureerd door Natuurmonumenten en in oude staat teruggebracht. April 2024 werd het jachtslot officieel geopend.
Bij de
horeca in het jachtslot kan je terecht voor eten en drinken. Regelmatig organiseert Natuurmonumenten activiteiten op het Landgoed en rondleidingen door de tuinen, het parkbos en het jachtslot. Bezoek het jachtslot van binnen en verbaas je over de vele jugendstil-details en het tafereel in het prachtige glas-in-lood raam.   

De geschiedenis van landgoed Mookerheide
De Mookerheide is een natuurgebied met een rijke geschiedenis. Natuurlijk denken we dan aan de slag op de Mookerheide van 1574. In de recente geschiedenis, na de Tweede Wereldoorlog, startten de zusters Dominicanessen van Bethanië op de Mookerheide een klooster en opvangtehuis voor kinderen.
Een van de zusters Dominicanessen hield van de geur van verse kruiden. Heerlijk voor in het eten of in de thee. De tuin was een paradijs voor haar. Ze kon de hele dag in de warme kas druk in de weer zijn met stekjes. Voor fruit en voor bloemen. Overal in het klooster geurde het heerlijk van de kleurrijke boeketten. De zusters Dominicanessen kweekten graag zelf diverse soorten fruit aan de fruitmuur, die traditie wordt nu voortgezet. Wil je meer weten over de historie en de laatste ontwikkelingen op het landgoed? Volg dan de nieuwspagina.

Wandelen
Naast het landgoed bestaat de Mookerheide uit een heidegebied met uitgestrekte bossen. Je kunt hier uren door de natuur dwalen. In augustus bedekt de bloeiende heide de heuvels met haar paarse pracht. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans heb je een adembenemend uitzicht. Natuurmonumenten verbindt verschillende heidegebieden, zodat dieren als de hazelworm en de gladde slang door het hele gebied kunnen trekken op zoek naar voedsel. Wandel de gele route over de toppen van de stuwwal en ontdek zelf de heide.

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide
De Mookerheide spreekt tot de verbeelding; zowel de natuur als het landgoed. Met de komst van de natuurbegraafplaats komt er een bijzonder aspect bij. Het biedt mensen een unieke, eeuwige rustplek in de natuur. Waarbij respect voor de natuur voorop staat. Natuurbegraven Nederland is hierbij de partner van Natuurmonumenten en levert een bijdrage aan de natuurontwikkeling van landgoed Mookerheide. Wil je meer weten over Natuurbegraven Nederland, de samenwerking met Natuurmonumenten en de natuurbegraafplaats op de Mookerheide? Neem dan een kijkje op de website.